Причината е липсата на кворум

Дебатът по първия вот на недоверие срещу кабинета "Орешаски" така и не се състоя. Причината е липсата на кворум. От днес имаме нова безпрецедентна парламентарна практика - вносител на вот на недоверие да провали собствения си дебат по него. От ГЕРБ признаха, че напълно целенасочено не са се регистрирали в началото на днешното пленарно заседание с цел да лъсне зависимостта на управляващото мнозинство от „Атака”.

 

Депутатите пристигнаха на работа уж заредени и готови за ползотворен дебат. Минути по-късно започнаха познатите от началото на това Народно събрание заигравки с кворума. От „Атака” не се явиха в парламента. Още преди дни се застраховаха, че са на посещение в Брюксел. „Коалиция за България” и ДПС не успяха да съберат дори 120 депутати, макар отново недостатъчни, а от ГЕРБ влязоха в зала, но демонстративно не натиснаха бутоните за регистрация.

 

„Ние сме в залата и искаме да видим колко им е силата, и ако това се случи сега, пак да не могат да се регистрират, вотът е абсолютно успешен”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

 

„Става ясно, че това правителство няма никаква подкрепа, без „Атака” те са мъртъвци. Те трябва да подадат оставка”, добави още Борисов.

 

Последва втори опит със същия резултат. 103-ма регистрирани от „Коалиция за България” и ДПС.

 

„Очевидно няма желание за разискване на вота тази седмица. Поради липса на кворум тази седмица заседание няма да се състои”, така Михаил Миков, председател на Народното събрание, закри заседанието. 

 

„Дори Станишев го няма. На вота за неговото правителство той разчита аз да му дам глас, що за нахалство. Аз съм победител вече, това правителство няма парламентарна подкрепа”, заяви още лидерът на ГЕРБ. 

 

Обвинения кой на кого е заложник заваляха и от другата страна. Сергей Станишев все пак дойде в парламента. 

 

„Това е нагледен пример как се управляваше държавата четири години, цялата държава беше заложник на Борисов”, коментира Сергей Станишев.

 

„Няма никаква логика да внасяш вот на недоверие и после да не се регистрираш, това е самоцелен тарикатлък, дори не е парламентарна схема”, каза от своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан.

 

„ГЕРБ прилича на кавалер, който дълго време кани дамата на вечеря и накрая се уплаши”, добави Станишев.

 

И ако от опозицията се разпознаха като победители и счетоха несъстоялия се вот за успешен, управляващите разчетоха действията им като отказ от вота на недоверие.   

 

По процедура дебатът по всеки вот на недоверие трябва да се проведе до седем дни от внасянето му, като този срок изтича утре. По неофициална информация след днешната демонстрация, от ГЕРБ утре ще се регистрират и дебат ще има. Гласуването пък се провежда поне 24 часа след края на разискванията, което означава, че това ще стане в петък.