Това се разбраха еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан и премиерът Орешарски

През следващия програмен период от 2014, парите от eвропейскте структурни фондове ще бъдат насочени предимно към икономиката за иновации и осигуряване на нови работни места.


Това се разбраха еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан и премиерът Пламен Орешарски. Средства от тях обаче няма да могат да бъдат ползвани от страната ни за подпомагане на бежанците от Сирия, категоричен беше комисар Ханс.


По време на срещата основна тема е било къде България ще насочи парите от Европа в следващия период. Пламен Орешарски е предложил целта да е разкриването на нови работни места, образованието и научните изследвания.


Министър-председателят е поискал и техническа и финансова помощ, включително и чрез структурните фондове, за да посрещне България кризата с бежанците от Сирия.  


Еврокомисарят Хаан обаче припомни, че тези средства са предназначени за други цели - приравняването на икономическото развитие на отделните страни-членки.


Единствената възможност средства от тези фонодове да бъдат използвани сега, е за интеграция на сирийските бежанци, добави еврокомисарят.  


Повече по темата гледайте във видеото.