Диалог между централната и местната власт обеща пред кметове лидерът на БСП

Сергей Станишев направи заявка за пълен мандат на кабинета „Орешарски”. Пред кметове на общини на конференция във Враца председателят на БСП, едната от двете партии, които подкрепят програмния кабинет, заяви, че тази амбиция не е заради властта, а за да бъдат изпълнени икономическите и социалните ангажименти, поети пред българските граждани.

 

В обръщението си към представителите на местната власт Станишев отбеляза, че за България няма бъдеще и перспектива, ако няма по-балансирано регионално развитие. „У нас през последните години се наблюдава точно обратното – концентрация на ресурси в няколко големи града, а навсякъде другаде опустошение”, заяви лидерът на социалистите, цитиран от БГНЕС.

 

Станишев подчерта, че БСП отделя важно място на местната власт, която е най-близко до хората. Той заяви, че с правителството на Пламен Орешарски е започнал процес на укрепване на местната власт, който не само ще бъде свързан с повече отговорности, но и ще бъде обезпечен по-добре финансово, като обеща и възстановяване на диалога между централната и местната власт.

 

По думите на Сергей Станишев на изборите на 12 май българите са отхвърлили модела на управление, който се свързва с имената на бившия премиер Бойко Борисов и неговия финансов министър Симеон Дянков. "В момента ние създаваме условия за връщане на нормалността, на предсказуемостта, за да може хората да видят полза от управлението на държавата".