В проекта има доказани злоупотреби за милиони, смята енергийният експерт

„В проекта “Белене” има злоупотреби, доказани с доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, които са за стотици милиони левове, а прокуратурата не направи нищо”. Това заяви в предаването „На светло” с Люба Кулезич енергийният експерт Стефан Гамизов. Той коментира последните действия на ДАНС, прокуратурата и полицията по отношение на фирми, свързани с плановете за строеж на втората българска ядрена централа.

 

При съвместна акция органите влязоха и в офисите на „Риск инженеринг”, фирмата на консултанта Богомил Манчев. Появиха се данни, че консултантите са получавали плащания и след решението на парламента за замразяване на ядрения проект.  

 

„Не коментираме факта, че това, което е направила прокуратурата е правилно. Подозрително е, че не желае да се възползва от документите, които АДФИ е верифицирала, за нещата, които са се случили в Белене за стотици милиони”, посочи Гамизов. „Толкова ли е трудно обвинението да провери начинът, по който е създаден този т.нар. проект”, попита експертът.

 

Арбитражът, заведен от руската страна, ще бъде загубен от България, прогнозира Стефан Гамизов. По думите му хората на държавни позиции у нас, които отговарят за него, правят всичко възможно това да се случи. „Ще застанат в наглия си вид пред българското общество и ще кажат – имаме да плащаме 1,4 млрд. на руснаците. Избирайте – или да им ги платим, или да правим тази централа”.

 

Целия разговор с енергийния експерт можете да проследите във видеото.