Вотът на недоверие ще бъде гласуван в момента, в който бъде отчетен кворум

Кворумът в пленарна зала зависи от депутатите - ако присъстват, ще има, ако не присъстват - няма да има кворум. Това заяви пред „Дарик” председателят на парламента Михаил Миков, като посочи, че присъствието е отговорност на всеки народен представител.

 

Миков отказа коментар на думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че парламентарният шеф е длъжен да осигури кворума. „Изправени сме пред друга теза – деструкция на парламента, за да може да се стигне до избори. Това е тезата на Борисов”, обясни той.

 

Изборите от 12 май очертаха парламентарната конфигурация и значението на всички парламентарни групи в нея, добави Михаил Миков. По думите му първият компромис, който трябва да се направи, е да се даде време за предприемане на мерките, които очакват хората. Според председателя на Народното събрание изминалата парламентарна седмица е била изгубена за важни законопроекти.

 

„Това не може да продължава безконечно. Следващата седмица ще бъде важна и ще очертае накъде върви България. Ако парламентът не заседава кризата ще се задълбочава и може да доведе включително и до предсрочни избори и всеки трябва да понесе отговорността за това. Предсрочни избори никой никога не е изключвал в далеч по-сериозни ситуации”, заяви още Михаил Миков.

 

Председателят на парламента призна, че е възможно да не бъде гласуван вотът на недоверие на кабинета, но това според него е недопустимо. „В момента, в който има кворум следващата седмица трябва да се гласува както той, така и искането за оставката ми”, посочи Миков.