Това се случи, след като бе подписано споразумение между тях, синдиката и ръководството на мината

Близо 20 часа група миньори от рудник "Черно море" остана под земята. Те стояха на 300 метра под земята доброволно, като протест заради забавени заплати още за месец август, както и неплатени осигуровки. 

 

Само преди броени минути обаче те все пак са решили да прекратят протеста и да излязат при близките и роднините си. Това се случи, след като бе подписано споразумение между миньорите, синдиката и ръководството на мината, че от началото на месец октомври ще получават отново заплатите, които са получавали в началото на годината. Освен щатните си възнаграждения миньорите ще получават и надбавки за изпълнена норма.

 

Нощната смяна трябвало да излезе от рудника около 7 часа, но до 17 часа мъжете отказаха да напуснат галериите. 


Нямаме редовно заплащане на заплатите. Тук вече от два месеца стана така, че нито колегите, нито аз сме получавали финансови постъпления. Вчера ни преведоха един аванс и това стана спонтанно”, обясни един от миньорите.


Вчера мъжете са получили по 180 лв. аванс, който обаче нестига да покрият дори кредитите към банките. Днес някои са получили есемес, че имат просрочени задължения


Миньорите обясняват, че напрежението зрее от няколко месеца, но досега не са предприели действия, защото всяка седмица получавали обещания,че утре ще си получат заплатите. Дори кръстили фирмата си „утре“.Оплакват се и от лоши условия на труд.


Миньорите обясняват, че за да стигнат до работното си място всеки ден по шахта слизат 250 метра надолу и след ходят около 3 километра пеш.


Мъжете се оплакват и от това, че от май им орязали заплатите. До тогава получавали надбавки за изпълнена норма.


През деня ръководството на мината слиза няколко пъти при стачкуващите миньори в рудника, но без ефект. Изпълнителният директор на мината – Евгени Николов, обясни, че е пратил храна, вода, двама спасители и доктор. 


По обед на миньорите бе обещано изплащане на заплатата за август и 300 лева от септемврийската заплата. Въпреки това миньорите пак отказаха да излязат.


В късния следобед на място дойдоха и миньори, които днес не са на смяна, за да подкрепят колегите си.


Как коментираха миньорите развоя на събитията гледайте във видеото.


Очаквайте повече информация утре в "Здравей , България".


Репортер: Цеца Алексова