Предлагат НОИ да осъществява допълнителен контрол на инвалидните пенсии

Над два пъти са се увеличили българите с инвалидни пенсии за 12 години, сочат данни на Националния осигурителен институт. В същото време обаче хората, които получават пенсии за стаж и възраст, намаляват. Според експертите този парадокс се дължи основно на факта, че с инвалидните пенсии често се злоупотребява и ги получават хора, които всъщност нямат здравословни проблеми. 


Ако през миналата година хората с инвалидни пенсии са били 215 196 души, в края на 2012 г. броят им е вече двойно по-голям - 444 478. В същото време обаче пенсиите за стаж и възраст бележат обратна тенденция. Ако преди 12 години пенсионерите са били над 2 милиона, през 2012 броят им е с десетки хиляди по-малко - 1 698 836. Тези цифри отново будят подозрения за злоупотреби с инвалидните пенсии.


По тази причина в рамките на консултативния съвет към социалния министър експертите вече обсъждат как да променят това. Според някои от тях важно е Националният осигурителен институт (НОИ) да осъществява допълнителен контрол преди отпускането инвалидните пенсии. В момента НОИ се занимава единствено с проверка на документите.


Един от обсъжданите варианти е да се отворят около 60 комисии към НОИ, които да извършват допълнителната проверка. Това би струвало на институцията около 5 милиона лева годишно. Дали това ще е се случи на практика, все още е рано да се каже. Ясно е едно - отлагането води до още по-тежко положение от това, което е в момента, на мнение е Ивелин Желязков.


А тежкото положение го доказват и данните. Все повече пари от бюджета на НОИ отиват за инвалидни пенсии - над милиард лева годишно. С това и кандидатите за такива пенсии се увеличават. Не на последно място, защото освен парите, те биха могли да ползват и други привилегии - интеграционни добавки, освобождаване от такси в болници, безплатна годишна винетка и други.


Каквито и промени да бъдат направени експерти успокояват, че практически хората, които наистина заслужават такива пенсии и привилегии, няма да бъдат засегнати.