Настанените там бежанци се оплакват от битовите условия, а за да се стоплят си палят огън на открито

За първи път допуснаха телевизионни камери във фургонния лагер за бежанци в Харманли. За по-малко от седмица там вече са настанени 400 души при капацитет 450. Условията на живот не са от най-добрите. Във фургоните няма ток и топла вода, а бежанците се страхуват да не се разболеят.


Първото влизане на медии в лагера в Харманли съвпадна с първото раздаване на топла храна на бежанците. Всеки от тях получи по кофичка фасул, осигурен от местна фирма.


Само на стотина метра от столовата започва същинската част на лагера. Тук има около 80 фургора, в повечето живеят по повече от петима души. А условията според тях са ужасни.


Настанените в лагера бежанци се оплакват от битовите условия, а за да се стоплят си палят огън на открито. Част от дърветата в двора вече са изсечени, за да има топлина. Хората тук обаче се притесняват, че до дни ще има много болни заради лошите условия.


Само днес в лагера пристигнаха нови 100 бежанци. Повечето заявиха, че имат възможност да се грижат сами за себе си, но не ги пускат навън.


От Държавнтата агенция за бежанците обясниха, че действително в центъра има много неща за довършване и скоро ще има ток, но за по-бързото обработване на документите не им достигат служители.


А според бившия президент Георги Първанов, който беше в Харманли, ако страната ни няма капацитет да приема бежанци, трябва да си го признаем.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов