Извършва се ежедневен контрол на водата, съобщават от Регионалната здравна инспекция

Спокойна е епидемиологичната обстановка в Омуртаг въпреки кризисната ситуация с водоснабдяването. Няма регистрирани заразни заболявания от началото на критичния период, информират от Регионалната здравна инспекция в Търговище.


Извършва се ежедневен контрол на водата. До момента са изследвани общо четири проби, от които три са без отклонения, а при последната - от детска градина, е установено отклонение, дължащо се на недобре измити и дезинфекцирани съдове за съхранение на водата. По случая е издадено предписание до директора на градината, а за децата са доставени достатъчни количества нискоминерализирана и натурална бутилирана вода.


Здравните инспектори са категорични, че няма условия за създаване на здравен риск, тъй като водата се използва предимно за миене на съдове и почистване.


Припомняме, че на 10 октомври в града бе обявено бедствено положение заради липсата на питейна вода. Причината е в драстично намалелия дебит на водоизточника край село Кипилово и множеството аварии по 42-километровото трасе на водопреносната мрежа.


От ръководството на „ВиК” обещават водата да бъде пусната отново тази вечер за 18:00 часа.