Протестните действия на казанлъчани продължават и утре

Напрежението в Казанлък продължава да расте заради идеята на правителството евентуално да закрие полицейската школа в града и да я превърне в бежански център от затворен тип. В знак на протест хората и днес блокираха прохода Шипка


В 12 часа на обяд стотина казанлъчани се обявиха против евентуалното превръщане на полицейската школа в бежански център. 


„Ние не отправяме заплахи. Събрали сме се на мирен протест. Той ще продължи в този дух, но ще бъдем по-крайни. Ще блокираме и другите пътища в региона. Смятам, че това е едно неразумно решение и то трябва да бъде коригирано”, коментира протестиращ. 


Друг противник на идеята на правителството подчерта, че не би имал нищо против, ако бежанците са само сирийци, но по негови думи, „ те са толкова малко в цялата маса бежанци”.


Сред останалите доводи на протестиращите са потенциалното увеличаване на престъпността и криминалните прояви, както и разликите в бита и културите. 


Рано сутринта протест имаше и пред Общината. Там се събираха и подписи за свикване на местен референдум, на който казанлъчани да покажат дали са съгласни да приемат бежанци. Само за два дни са събрани около 2500 подписа. Нужни са още 1000. 


Протестите в града продължават и утре, 22-ри октомври, с голям митинг на площада.