Управляващите готвят промени в Закона за кредитните институции

Лихвите по всички кредити на банките, както за бизнеса, така и за гражданите, ще се определят на базата на пазарни индекси като EURIBOR или LIBOR. Отпадат всички такси и комисионни за кандидатстване за получаване на кредит, за одобрение, усвояване и управление на заема. Отпада изцяло и таксата за предсрочно погасяване както по потребителските, така и по ипотечните кредити, включително за бизнеса.

 

Това са само част от проектопромените в Закона за кредитните институции, които готвят депутатите от БСП и ДПС, съобщи вестник „Труд”.

 

Лихвата за просрочие по кредитите, включително жилищните, ще бъде ограничена до законната лихва, т.е., 10% плюс основния лихвен процент на БНБ - 0,03%. Сега тя е по-висока.

 

Банките вече ще преследват по-трудно нередовните длъжници. Ако жилището, върху което е учредена ипотеката по кредита, е единствено за кредитополучателя, банката ще се удовлетворява окончателно до размера на получената при продажбата му сума. Ако тя не стигне за изплащането на заема, остатъкът ще е за сметка на трезора.

 

Проектозаконът дава срок от един месец на всички кредитни институции да актуализират общите си условия според новите правила и да подадат заявление до БНБ за актуализиране на лиценза си. Това значи, че в срок от 30 дни банките трябва да променят и всички условия по действащите кредити, сключени при съвсем други изчисления, за да отговарят на новите общи условия. В противен случай рискуват да загубят лиценза си.

 

Предвиждат се и банките да не могат да искат изпълнителен лист по нередовен кредит само на базата на извлечение от сметка.

 

Ще бъдат засилени и правомощията на БНБ. Централната банка ще се произнася по въпроса дали дадена клауза от общите условия на трезорите е неравноправна - правомощие, което досега имаше Комисията за защита на потребителите. Освен това наличието на неравноправна клауза ще е условие БНБ да откаже лиценз на банка.

 

Ако трезорите извършат над три нарушения на закона годишно, това също ще е основание за отнемане на лиценза им.

 

Банките няма да имат възможност да променят едностранно и дума от общите условия или договора за кредит през целия му срок, включително лихвата.

 

На всяко тримесечие банките ще уведомяват БНБ за постъпилите при тях жалби от клиенти, както и за решенията по тях, а също и за заведените съдебни дела срещу тях.