Празникът бележи началото на зимата

Димитровден бележи началото на зимата. Освен имен ден за много българи, днешният ден е и празник на строителите.

 

Димитър Солунски е роден през 3-ти век. След смъртта на баща му, който бил градоначалник на Солун, императорът възложил този пост на Димитър. Като управител на града, Димитър открито изповядвал християнската вяра. Недоволен от поведението му обаче, императорът го хвърлил в тъмница. Още преди да бъде осъден, няколко войници влезли в килията му и го убили с копие. Тогава християнската църква провъзгласила Димитър за светец, а жителите на Солун започнали да го почитат като покровител на града. Според някои вярвания, Св. Димитър и Св. Георги били братя.

 

Св. Георги се разхожда по нивите с бял, кон, а Св. Димитър с червен кон. И единият, и другият гонят злото”, казва председателят на Националното етно-педагогическо сдружение Лозинка Йорданова.

 

В миналото на Димитровден се разпускали наетите на Гергьовден работници, овчари и ратаи. Завършвали се строежите на къщи. Затова денят е празник и на строителите.

 

Нашите праотци са делили годината на две. На зима и на лято. Нямало е тези междинни сезони, които ние познаваме”, споделя Йорданова.

 

Вярвали, че двамата светии са си разделили годината по братски. За Св. Георги - лятото, а за Св. Димитър - зимата.

 

На Димитровден задължително се приготвя курбан от шилешко. А ако отивате на гости на Димитър, носете бели цветя, за да е блага зимата.

 

Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Ева Костова