Съоръжението ще е готово в края на февруари

Строителството на охранително съоръжение по българо-турската граница ще започне в края на ноември. Това са телени заграждения за възпрепятстване на незаконното преминаване на границата ни от мигранти.  

 

Инженерните части имат 40 дни за прочистване на над 100 километра пътища в крайграничния район между елховските села Лесово и Крайново. Успоредно с вдигането на огражданията ще се работи и за засилване на системата за граничен контрол.

 

„Съоръжението ще представлява метална ограда с няколко реда бодлива тел, която ще възпрепятства преминаването на територията на Република България”, обясни командващият Сухопътните войски ген. майор Нейко Ненов.

 

На място в първия етап на операцията работят близо петдесет военни с високопроходими машини и строителна техника.

 

„Това е един първи етап, може би на тази основа трябва да бъде направен анализ и оценка, относно броя на преминаващите оттук насетне и да се прецени дали е необходимо допълнително изграждане на нови съоръжения с нови технически способи, или това ще окаже възпиращо въздействие на потоците”, коментира Атанас Мерджанов, председател парламентарна комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

 

Според разчетите 30-километровото телено заграждение по границата трябва да е готово до края на февруари.

 

Повече за охраната на границата с Турция ще научите от видеото.

 

Репортер: Валентин Иванов