Инцидентът в Челябинск е отворил очите на учените, които предупредиха за повишената опасност

Заплахата от метеорит като този, който падна тази година край руския град Челябинск, е много по-голяма, отколкото се смяташе. Учените предупреждават, че близка среща от този тип може да се случи по-често от предполаганото досега.

 

Учените преразглеждат опасността, грозяща Земята, както и броя на обектите, обикалящи около нашата планета и в Слънчевата система. Според изследователите челябинският метеорит е помогнал за отваряне на очите за подобни инциденти.

 

Досега се смяташе, че тези опасни обекти са около 500, но сега експертите предупреждават, че те може да достигат 20 милиона в Слънчевата система. Учените твърдят, че среща с метеорит като челябинския може да се случи по-често от предполаганото досега, тоест веднъж на 30-40 години.

 

Небесното тяло, което падна през февруари в централната част на Русия, причини наранявания на над 1600 души и потресе астрономите. Направените след това анализи показват, че то е навлязло в земната атмосфера със скорост от 19 километра в секунда или по-бързо от изчисленото досега. Експлозията, която стана край гъстонаселения Челябинск, е била с еквивалент 500-килотона тротил или над 30 пъти по-силна от атомната бомба над Хирошима.