От 2014 г. ще се гледа с какъв сертификат за екологичност разполага автомобилът

По-големи данъчни отстъпки за най-новите автомобили и по-висок налог за по-старите от догодина, гласуваха днес депутатите. Става въпрос за колите, които ползват облекчения от данъците за екологичност – тоест, коли с катализатор до 100 конски сили. 

 

От 2014 година вече ще се гледа не само дали колата има устройство за намаляване на вредните емисии, но и с какъв сертификат за екологичност разполага. 

 

„Ние разрешаваме на общините да решат точно каква ставка в този данък да сложат в границите, които са определени законово”, обясни Таско Ерменков от „Коалиция за България”.

 

„Кое е социалното, когато два пъти се увеличава данъкът на около 1 милион граждани, които притежават стари автомобили. Това е т.н. данък „Москвич”, заяви Димитър Лазаров от ГЕРБ. 

 

„Да се привилегироват хората, които били с евро 5 или 6. Колко са те в държавата, къде ви е социалната политика?”, запита Станислав Иванов от ГЕРБ. 

 

„Друг е въпросът дали тези катализатори са действащи, или не. Това не означава да намалим преференцията или да я отнемем. Означава, че трябва да направим механизъм и контрол да има или да няма катализатор”, заяви Менда Стоянова.

 

Повече мнения по темата гледайте във видеото!