Цял град е сринат със земята

Над 120 са жертвите на тайфуна Хайян, който премина през Филипините. Скоростта на вятъра е била 380 километра в час. Град Талкобан с население 220 хиляди души е сринат със земята. По улиците на града има тела на загинали хора. Според синпотици Хайян е най-силната буря в историята на метеорологията.


Хеликоптер на армията е прелетял над град Талкобан. Пилотите разказали, че са преброили повече от 100 тела по улиците. Труповете на други 20 души били намерени в църква в съседен град.


В операцията по издирване на оцелели и възстановяване беше включена и армията. Спасителните екипи засега неуспешно се опитват да достигнат Талкобан, тъй като летището на града е разрушено. Комуникациите в повечето райони са прекъснати. Има множество срутени сгради и кални свлачища от много населени места, съобщават филипинските медии. 


Филипинските власти не се наемат да дадат информация за броя на жертвите и за размера на щетите, тъй като много райони остават откъснати от света и ситуацията в тях е неясна. 


Училищата и обществените сгради ще останат затворени и през следващите дни. Летищата в засегнатите райони не работят. 


Бурята удари Филипините с ветрове, достигащи скорост 380 километра в час. Вълните пък са били повече от 15 метра. За 24 часа падналите валежи са 400 литра на квадратен метър


Тайфунът премина през райони, които все още се възстановяват от земетресението със сила 7.3 по Рихтер, разтърсило страната миналия месец. В момента Хайян намали силата си и вече е от трета степен. Стихията се насочва през Южнокитайско море към Виетнам, където започна принудителната евакуация на 100 хиляди души.