Лютви Местан ще постави този въпрос първо пред Консултативния съвет по национална сигурност

Банковите сметки на висшите политици да бъдат публични, поискаха от ДПС. Лидерът на движението Лютви Местан ще постави този въпрос първо пред Консултативния съвет по национална сигурност при президента, а след това ще настоява, Министерският съвет и премиерът Пламен Орешарски да го лансират в европейски мащаб.

 

Идеята е банковата тайна за личностите на висши държавни длъжности и техните семейства да отпадне в цялото европейско законодателство, за да няма повече случаи на „изненади” в чужди банки, както стана с вече бившия заместник-председател на ДПС Христо Бисеров.

 

Местан обясни, че след този казус принципът на банковата тайна трябва да отстъпи на друг – необходимо е да се знае. От движението настояват промяната да обхване и сметките в офшорни зони.

 

„Естествено, че принципът на банковата тайна трябва да се съхрани за редовите граждани. Но нас никой не ни е задължил да се занимаваме с политика. И щом сме избрали да се занимаваме с нея, ще трябва да изтърпим някои ограничения. Например банковите ни сметки – били те в швейцарски банки или на Сейшелите, да бъдат публични. Това е ясният отговор на ДПС по казуса Христо Бисеров”, заяви Лютви Местан.