В същото време страната засилва контрола над качеството й

Испанското правителство одобри днес норма за укрепване на международната репутация на иберийската шунка, опростявайки етикетите й и засилвайки контрола над качеството над прочутия гастрономически деликатес, информира Франс прес, цитирана от БТА.


Тази шунка е сред смятаните за най-добри меса в света. Изработва се прави от определен вид иберийска свиня - с издължена зурла, тъмна кожа и копита, която се храни на открито с типичните за иберийския полуостров жълъди.


Реформата въвежда и правила за цветовете на етикетите, като черният е запазена марка за свинско 100% иберийско, при животни отглеждани на открито и хранени с жълъди.


Правителството въвежда и контрол на качеството, уточнявайки времето за зреене и минималното пространство, осигурено за отглеждане на прасетата.