Сред хоспитализираните има и деца на възраст между 10 и 15 години

15 души в Пловдивско се заразиха с трихинелоза и по спешност са приети в Инфекциозната клиника в града. Те са яли месо от отстреляни глигани. Възможно е броят на заболелите да се увеличи, тъй като в момента се изследват още 40 души, които са консумирали луканка от заразените диви прасета. Лекарите алармират, че трихинелозата е заболяване, което протича тежко.

 

Лекарите от Инфекциозната клиника обясняват, че става дума за два отделни случая. 10 от болните са от село Храбрино, а пет от град Стамболийски. Въпреки че заболяването протича тежко, приетите са в стабилно състояние и без опасност за живота, уверяват дежурните лекари.

 

Заразените от Стамболийски обяснили, че са консумирали луканки, в които имало месо от глиган. Сред 10-те заразени с трихинелоза в село Храбрино има и цели семейства. Едното е прието в болница с двете си деца на 12 и 16 години.

 

Областната инспекция по безопасност на храните е изпратила месо за изследване в централната лаборатория в София и утре очаква окончателните резултати.

 

„Това са луканки, в които има добавено месо от диви прасета. След като потвърдят пробите колегите от София, ние това месо ще го изземем и ще го насочим за унищожаване в екарисажа във Варна”, коментира директорът на ОДБХ – Пловдив д-р Иван Шиков. Според ветеринарните лекари трихинелозата е опасно заболяване, което не е за подценяване. Трайните последици са хронично заболяване на сърцето и мускулите.

 

Ветеринарните власти проверяват и трети случай на трихинелоза в Пловдивско. Най-тревожен е фактът, че все по-рядко хората изследват месото от дивеча, преди да го консумират.

 

Репортер: Благой Бекриев