Това отчитат от Българско дружество за защита на птиците

„Топлото време в страната доведе до отчитането на по-малко „северни” видове птици от обикновено. Поради високите температури, обичайно зимуващите у нас птици са предпочели да останат на север и да не прелитат по-далечните разстояния до нашата страна. Основната концентрация на птици е регистрирана по Черноморското крайбрежие и река Дунав, където зимуват няколко десетки хиляди гъски”.


Това обявиха от Българско дружество за защита на птиците, които отчитат резултатите от приключилото 38-мо преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас.


През зимата на 2013 година са преброени рекордните над 54 000 червеногуши гъски, докато през 2014 г. те са по-малко от 10 000.


Сред интересните наблюдения са множеството регистрации на черногуш гмуркач в редица вътрешни водоеми в различни райони на страната и регистрирането на видове като саблеклюни, кокилобегачи и бели ангъчи на нетрадиционни места. Сред по-интересните видове, засечени на територията на страната, са тундрови лебеди, морски орли, малки и големи нирци и много други.


Хората, занимаващи се с преброяването на птиците, констатирали и множество заплахи за природата като замърсяване на реки, мащабна ловна преса, изсичане на дървета с гнезда на чапли, което би застрашило чапловите колонии у нас.


Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата.