Комисията за предотвратяването на пране на пари представи официален доклад

Комисията за оценка на мерките срещу прането на пари и финансирането на тероризма към Съвета на Европа MONEYVAL представи в Страсбург доклад, в който анализира въвеждането на международни и европейски стандарти. В него той призовава България да подобри законодателството във връзка с прането на пари, съобщиха в официално съобщение от пресслужбата на Съвета.

 

„Най-големият риск от пране на пари идва от международните мрежи на организираната престъпност, които използват българската финансова система за да пласират придобитите в чужбина криминални активи. Българското законодателство трябва да разшири списъка с предикатните престъпления, като включи всички категории пиратство, пазарни манипулации и търговия с вътрешна информация, както и да се покрият всички аспекти на терористичното финансиране”, се пише доклада, като се допълва, че все пак българските власти са постигнали краен успех в редица единични случаи на пране на пари. 

 

Експертите отчитат, че в сравнение с финансовите щети, причинени от икономически престъпления, общата стойност на отнетото престъпно имущество е ниска. Българските власти са насърчени да отдадат по-голямо значение на отнемането на състояние, добито по престъпен начин.

 

Според доклада, българското законодателство по отношение на прането на пари в цялост
отговаря на международните стандарти. Допълва се, че финансовият сектор е показал, че разбира ясно задълженията си в установяването на самоличността на своите клиенти.
Дадена е и добра оценка за дейността и независимостта на специализираната административна дирекция "Финансово разузнаване" към ДАНС.