Опозиционните лидери отправиха ултиматум към президента Виктор Янукович

Украйна е на прага на гражданска война. Напрежението в Киев ескалира, след като опозиционните лидери отправиха ултиматум към президента Виктор Янукович.


Лидерът на партия "Удар" и бивш боксьор Витали Кличко заяви, че ще поведе демонстрантите на атака към столицата, ако правителството не обяви предсрочни избори.


Ситуацията в страната стана още по-напрегната, заради загиналите петима демонстранти, четирима от които - от огнестрелни рани. Горящи гуми, подпалени барикади, запалителни бомби, хвърлени камъни, много ранени. Това е равносметката от поредната нощ на сблъсъци в центъра на Киев.


Районът около сградите на правителството и парламента се превърна в бойно поле. От едната страна на барикадата -  демонстрантите, с шлемове и противогази. От другата - спецчастите „Беркут”. Група маскирани, пренебрегнали призива на опозиционните лидери за мирен протест, в продължение на часове хвърляха запалителни бомби и камъни.


Украинската столица осъмна с горящи барикади. От стотиците автомобилни гуми, разделящи протестиращите от полицията, се издигаше гъст черен дим.


Един от лидерите на опозицията Виталий Кличко призова протестиращите да прекратят сблъсъците, докато не приключат преговорите с властите за решаване на политическата криза. Разговорите започнаха днес на обяд и се очаква да продължат до 20 часа тази вечер.


Председателят на парламента свика извънредно заседание по настояване на президента Янукович. Той е обяснил, че има въпроси, които не трябва да се решават на площада, а в пленарната зала.

 

"Не мога да потвърдя, че тук има гражданска война. Има тежък сблъсък между протестиращите и полицията. Има само една барикада на ул. „Брошевски”, където е сградата на правителството и на още един централен площад”, обяви Данаил Бенатов, преподавател в местния Технически университет.


По думите му хората протестират и в останалите градове, особено в западните райони на страната. Той обаче заяви, че не може да предположи какъв ще бъде изходът от кризата. „Нямам никакви предположения, като човек смятам, че всичко ще е наред”, допълни Данаил Бенатов.

 

„Има голяма доза неопределеност, но от една страна властта бави, тъй като те са в отпуск от 16 януари. Всичко се решава в тези часове. В момента текат разговорите между Янукович и опозиционните лидери. В 20 часа опозиционната партия „Отечество” ще свика всички на площада, за да обяви какъв е резултата от разговорите”. Това заяви Чавдар Стефанов - дългогодишен кореспондент на БНР в Москва, познаващ много добре и Украйна.


„Политическите партии в Украйна са в процес на ферментация”, добави Стефанов. Според него дори президентът Виктор Янукович е объркан от създалата се ситуация. Чавдар Стефанов заяви, че като "най-перспективен лидер в момента се оказвал Виталий Кличко".

 

„Европейската комисия ясно е казала какви са критиките и какви са препоръките. Неудачно е да се правят сравнения между България и Румъния. Излизаме от дискусията какво точно е казано. Мнението на британския посланик е лично, не е той човекът, който дава оценка на страната ни”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” външният министър Кристиан Вигенин. Поводът за изказването му бе коментара на посланика на Великобритания Джонатан Алън, че България изостава от съседката си.


Всичко по темата гледайте във видеото.