Извънредно заседание на парламента в Киев ще обсъди кризата в Украйна

Опозицията в Украйна обяви, че е постигната договорка с президента Виктор Янукович. Само часове по-късно опозиционните лидери се отметнаха от думите си. Барикадите на бул. „Грушeвски” бяха подсилени и улицата, на която станаха тежките сблъсъци в началото на седмицата, беше обявена за част от централния площад и територия на протестиращите.

 

Само за няколко часа опозиционните лидери заеха коренно различни позиции. Алексий Яценюк, Виталий Кличко и Олег Тягнибок се срещнаха с президента Якукович за втори път. След срещата поведението им беше умерено и говореха за споразумение.
   

Не беше лесно. Постигнахме споразумение, да видим дали хората ще го одобрят”, заяви лидерът на партия УДАР.

 

„Нашата мисия беше да спрем кръвопролитията. Има добър шанс това да се случи”, добави в същия тон Яценюк.  

 

Тримата не казаха какво съдържа споразумението с президента. Не стана ясно и под каква форма ще се проведе консултацията с гражданите. Опозиционерите се отправиха към барикадите на бул. „Грушевски”. Кличко поиска примирие:

 

Нямам гаранции. Знам, че са ви лъгали много пъти. Всеки един от нас е бил лъган. Искам примирие. Аз, Виталий Кличко, се обръщам към всеки един от вас. Моля ви за примирие до утре сутринта. Можете да приемете или не. Но ще направя всичко възможно".

 

Много от протестиращите посрещнаха думите на бившия боксьор с недоволство и настояване, че от месеци са на площада и не искат примирие. Малко по-късно, пред множеството на площада за примирие изобщо не ставаше дума:

 

„Дълги часове на преговори за нищо. Сега разбирам, че няма смисъл да седиш на масата за преговори с човек, който вече е решил да те излъже. Вече е ясно. Бул. „Грушевски” е част от площада. Нито стъпка назад!.

 

Същевременно от президентството обявиха, че ще има извънредно заседание на парламента, което ще обсъди кризата в страната. То ще се състои на 28 януари.

 

В обръщение министърът на правосъдието призова да бъдат освободени сградите на местната власт в Лвов и Търнопол. Група гневни граждани в двата града в Западна Украйна превзеха сградите на администрацията и се присъединиха към исканията на протестиращите в Киев.