В Силистра преспите достигнаха метър, Варна е скована от лед

Силен сняг, бурен вятър и поледици в цялата страна донесе закъснялата зима. Най-сериозни са проблемите в Централна и Източна България. И към този час най-тежко е положението в Силистренско. Там преспите достигнаха един метър. На практика всички пътища там бяха затворени за тежкотоварни автомобили. От утре няма да работят детските градини. За три дни се отменят и учебните занятия. В Русе, Варна, Бургас и София също имаше голямо напрежение заради рязката промяна на времето.

 

Повече от 30 часа добруджанската област е в снежен капан. Всички подстъпи към областния град и съседните региони на практика са блокирани. Заради непроходимите пътища и потъналите в преспи улици, голяма част от силистренци станаха заложници в домовете си.

 

„Има огромни снегонавявания, които най-много ни затрудняват. До снощи не беше спряно движението на товарни автомобили, което също ни създаде проблеми”, обясни Желязко Друмев, изпълнителен директор на фирма за снегопочистване.

 

Заради силен снеговалеж, поледица и бурен вятър и днес по Дунав мост не могат да минават камиони. Паркингите, към които се пренасочват камионите вече са почти препълнени. Допускат се само леки коли и автобуси с румънска регистрация.  Възстановен е пропускателният режим на ГКПП-Капитан Андреево и Лесово.

 

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в Централна и Западна България. По данни от снощи най-много сняг - 30 сантиметра, е паднал в Силистра. Отпада ограничението леки коли и автобуси да се движат по пътищата в областта. Жълт код жълт код за сняг, поледици и силен вятър е обявен в областите: Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Сливен, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Силистра, Разград, Шумен, Варна и Добрич.

 

В София, въпреки постоянната работа на снегопочистващите машини, снегът създаде сериозни проблеми за трафика. По една от основните пътни артерии на столицата – „Цариградско шосе”, се образува и километрично задръстване, след като четири автомобила се удариха. Пострадали във верижната катастрофа нямаше, въпреки сериозните щети върху колите.

 

В Бургаско силният вятър и минусовите температури причиниха сериозни заледявания и оставиха много населени места без ток. Авария на 20-киловолтов електропровод остави без ток десетки села. Авария в електрозахранването по обед блокира десетки пътници, пътуващи с влак от Бургас към Карнобат.

 

Лед скова Варна. Стотици замръзнали клони са паднали по улици и тротоари и затрудняват придвижването на коли и пешеходци. Има изкоренени дървета, които след проливният дъжд вчера са сковани от лед заради рязкото падане на температурите през нощта.

 

Заради рязкото падане на температурите най-голямата болница в Североизточна България „Света марина“ остана без вода в продължение на около 6 часа. Десетки пострадали „благодарение” на снега посетиха „Пирогов” в София. Само за четири часа през травматологията са преминали повече от 35 пациенти, съобщиха от спешната болница.

 

През нощта на запад ще спре да вали, но на изток ще продължи, като там ще остане и доста ветровито, което предполага отново и навявания, преспи и сложна обстановка. Утре преди обед вече само в Източна България ще има превалявания, но по-късно и там, както в останалата част от страната ще спре. Във вторник валежи не се очакват, а нов сняг ще има в сряда. Ще бъде по-студено от нормалното, но без рекордни стойности.

 

Всичко за времето ще научите на Sinoptik.bg

 

Актуалната пътна и атмосферна обстановка можете да следите в реално време на Kamerite.bg