От публикувана наредба става ясно, че се връщаме към модела на Дянков

Държавата е на път да се откаже от изготвянето на нови правила за пенсиониране и да се върне към разработения от ГЕРБ график за вдигане на възраст и стаж. 

 

Пенсионната реформа беше замразена тази година с довода, че ще се направят промени.

 

От публикуваната на сайта на социалното министерство наредба обаче става ясно, че се връщаме към така наречения модел „Дянков”. 

 

След замразяването на стаж и възраст за пенсиониране тази година право да вземат пенсия имат жени, навършили 60 години и 8 месеца след почти 35 години стаж. През 2021 година обаче жените ще трябва да спрат да работят на 63, след като са се трудили 37 години. При мъжете максималният праг ще е 65 години със стаж 40 години. 

 

Реформата беше спряна с различни доводи. Основният е, за да се намери справедливият модел. Беше обявено, че докато е във фризера старият план, ще се търси начин пенсиите да зависят от продължителността на живота, както и да не се вдигат и стаж, и възраст едновременно. И още ще се обмисли настояването на Брюксел и жените, и мъжете да се пенсионират на една и съща възраст. 

 

Замразяването на пенсионната възраст беше обещано от БСП още преди изборите. Това обещание за разлика от други, които партньорите от ДПС не одобриха, се превърна в реалност. 

 

Разминаването между плана „Дянков” и новите текстове на наредбата на социалната министерство е само в една година – тази, в която реформата се замразява и заради това максималните прагове се достигат през 2021, а не през 2020.

 

Според синдикатите наредбата с новия график все още не обсъждана. 

 

Въпреки успокоенията и на министър, и на синдикалист, че време има и размразяването не означава връщане в ход на старите правила, хората всъщност искат да има поне предвидимост.

 

Осигурителния институт е спестил почти 170 милиона лева миналата година, когато хората се пенсионираха според новите правила - 4 месеца по-късно и с 4 месеца повече стаж.