Силите за сигурност издирват няколко от “черните вдовици” на бойци ислямисти

Само 3 дни остават до официалното откриване на Зимната олимпиада в руския курорт Сочи. Разходите по организиране на игрите се оценяват на колосалните 51 млрд. долара - досега няма друга толкова скъпа зимна олимпиада. Едно от основните пера в бюджета е сигурността.

 

40 хил. войници и полицията, изключително строг пропускателен режим, дори разполагане на ракетни установки, какво налага всичко това по време на спортен форум с основното послание за мир?

 

„В последните месеци бяха отправени множество заплахи от страна на редица терористични групировки за атаки преди и по време на Игрите. Основен източник на тези заплахи са фракции от така наречената група Кавказко емирство, чиято цел е създаването на независима ислямска държава в Северен Кавказ”, коментира международният редактор на Нова ТВ Олег Иванов. По думите му Олимпийските игри, в които ще участват повече от 6 хил. спортисти от над 80 държави, определено са достатъчно примамлива цел за екстремистите. Събитието ще бъде наблюдавано от над 3 млрд. души по целия свят.

 

„Терористите демонстрираха своите сили с двойния атентат във Волгоград през декември, когато бяха убити десетки хора. Но трябва да отчетем, че тази атака се случи далеч от Олимпийското селце”, каза още Олег Иванов. „Всъщност директен удар в Сочи изглежда наистина невъзможна мисия за екстремистите. В това ни уверяват руските власти. Въпреки тези уверения обаче е в ход операция по издирване на няколко от така наречените “черни вдовици” - жени на ислямистки бойци, поели на самоубийствени мисии”.

 

Повече за мерките за сигурност на руските власти в Сочи ще научите от видеото.