През 2010 г. държавният ръководител на КНДР бил друг

След като стана ясно, че програмата за научно-образователно сътрудничество със Северна Корея е подписана още през 2010 г., представители на опозицията коментираха, че ситуацията в изолираната комунистическа страна се е променила доста за последните три години. Заради изтичането на старата през декември 2013 г., вчера Министерският съвет одобри проект за нова програма.

 

Решението навлече критики на управляващите и днес в „Здравей, България” външният министър Кристиян Вигенин припомни предисторията на споразумението, което предвижда още сътрудничество с Пхенян в сферата на културата и медиите. От обясненията му стана ясно, че става въпрос за тригодишни програми, които се възобновяват след изтичането им.

 

По думите на бившия председател на парламента при управлението на ГЕРБ ситуацията в Корейската народнодемократична република е била по-различна от това, което се случва днес.

 

„Тогава не е управлявал този висш държавен ръководител (Ким Чен Ун, бел.ред.) и не се е саморазправял с близките си по начина, по който го прави днес”, коментира в Народното събрание Цецка Цачева.

 

„Не смятате ли, че за три години нещата далеч се промениха? Тогава онзи екзекутиран от племенника си човек все още беше жив”, заяви на свой ред Десислава Атанасова.