Това съобщи енергийният министър Драгомир Стойнев

 В края на пролетта се очаква да започне изграждането на морската част на газопровода „Южен поток”. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, предаде БГНЕС.

 

Договорите с пристанищата във Варна и Бургас са подписани. Самият газопровод ще мине през най-бедния регион на България и Европа.

 

„С проекта ще имаме диверсификация на маршрута, ще се създадат хиляди нови работни места”, заяви Стойнев. И допълни, че на българска територия проектът ще отговаря на европейското законодателство.

 

Истинската диверсификация обаче щяла да дойде от Азарбейджан.

 

„След няколко дни министър-председателят ще посети Баку, вчера аз се завърнах от Баку. Тази година приоритетна ни е газовата връзка с Гърция, правят се в момента тестове на връзката с Румъния, със Сърбия има забавяне от тяхна страна и комисар Йотингер лично се ангажира да побутне малко сръбските колеги да работят по-интензивно", заяви енергийният министър.

 

В момента се преговаря с Гърция за изграждането на точка, така че да можем да имаме доставки на втечнен газ.

 

„Трябва да мислим и за втечнен газ, бихме искали да можем да внасяме течен газ, но на българско пристанище няма как да изградим такова съоръжения, защото Турция е категорична, че нито един кораб, пренасящ втечнен газ, няма да премине през Босфора”, заяви Стойнев.

 

Той е оптимистично настроен относно арбитража във връзка с проекта "Белене", но все пак припомни, че трябва да се предприемат конкретни действия, защото 5-и и 6-и блок постепенно ще си отидат, затова приоритет е удължаване на живота им. 

 

„2017-2019 година ще има лицензии за удължаване на живота на двата блока", каза Стойнев.