Ще спрат ли влаковете, след като сметките на БДЖ бяха запорирани, заради тежкото финансово състояние на дружеството и натрупаните огромни дългове? 

 

Факт е – сметките са запорирани, тоест на теория дружеството вече не може да си плаща никакви задължения

 

Сметките са блокирани по искане на германска финансова институция, която има да получава от БДЖ 11 млн. евро. Общо обаче дълговете на нашите железници са много повече - в размер на 150 млн. лева. 

 

От държавната компания отказаха да застанат пред камера и да коментират проблема. Изпратиха само официално становище. 

 

А пътниците, които ползват влаковете редовно са силно притеснени. Потърсихме за коментар ръководството на БДЖ, което да обясни – има ли опасност да спрат влаковете и плащането на заплати. От компанията още снощи обясниха, че директорът Християн Кръстев е в чужбина и отказаха коментар пред камера. Изпратиха само официално съобщение, в което признават, че все още имат разногласия с банките кредитори и че се водят интензивни преговори. И допълват, че запорираните сметки не са предпоставка за възпрепятстване на работата на националния железопътен превозвач, имайки предвид, че през последните години дружеството извършва своята дейност в изключително тежко финансово състояние. Към днешна дата няма забавяне на плащания към персонала на холдинга и дъщерните дружества.

 

Без отговор останаха въпросите колко време може да издържи БДЖ без да може да си плаща за гориво, заплати, доставки, консумативи и други оперативни разходи. Според независими икономисти при запор на сметки едно дружество не може да оцелее дълго.

 

От гледна точка на пътниците, които редовно ползват железниците – спирането значи двойно увеличение на транспортните разходи. 

 

От БДЖ засега успокояват, че влаковете няма да спират и се надяват, че скоро ще се стигне до сближаване на позициите с банките кредитори.

 

Накрая само един интересен щрих към ситуацията – въпреки че от пресцентъра на железниците ни казаха, че директорът на дружеството Християн Кръстев днес е извън България, по наши източници той е отложил пътуването си и води разговори с министерството и с управляващата политическа партия – БСП.