Обвиняват днешните власти за провалите след свалянето на режима на полковника

Либийците отбелязват третата годишнина от бунта, който свали от власт дългогодишния диктатор на Джамахирията Муамар Кадафи, със страх за бъдещето на страната си, в която често властва беззаконието.

 

Премиерът Али Зайдан, сам станал обект на похищение от бунтовнически елементи миналата година, днес беше категоричен, че революцията е постигнала целите си да сложи край на тиранията и да осигури свобода на словото.

 

„Революцията от 17 февруари е предизвикателство, с което трябва да се справят либийците”, заяви той, като призна трудностите, които предстоят, предаде Франс прес. По повод годишнината той направи телевизионно обръщение към нацията, което беше излъчено в неделя вечерта.  

 

Въпреки че властите не бяха организирали официални церемонии, в различни точки на страната имаше спонтанни празненства, които се очаква да кулминират в понеделник в Триполи.

 

За много граждани обаче поводите за празнуване са малко. Това се чете и в коментарите на младите либийци в социалните мрежи, които смятат, че страната има е в застой и отбелязват, че за три години не е постигнала развитие.

 

В началото на 2014 г. Либия все още не е възстановила напълно въоръжените сили, за да се справи с размириците в страната, за които централната администрация обвинява въоръжени ислямисти или бивши бунтовници. В същото време правителството и преходният парламент търпят все по-остри обвинения в корупция и неуспешни опити за подобряване качеството на живот в арабската страна.

 

Политици, военни и полицаи, съдии, журналисти, дори дипломати станаха обект на въоръжени покушения в условия на беззаконие, което се разрасна след залавянето и убийството на полковник Кадафи.