И днес имаше сблъсъци между проруски демонстранти и поддръжници на новата власт

Разцепва ли се Украйна? Продължава да ескалира напрежението в автономната република Крим. И днес имаше сблъсъци между проруски демонстранти и поддръжници на новата власт. По последни данни има един загинал сред демонстрантите, който получил сърдечен удар.


На живо към сърцето на революцията в страната площад „Независимост” в столицата Киев. Новата власт прибягна до рядко срещана стъпка в опитите за съставяне на правителство на националното единство. Кандидатите за министри се представят на площада пред множеството демонстранти. Едва след одобрение от „Майдана”, съставът на кабинета ще бъде гласуван в парламента. Тази церемония тече в момента.


А сега към размириците в Крим. Проруски сепаратисти и поддръжници на новото украинско ръководство се сблъскаха пред сградата на Върховния съвет на Крим преди началото на спешната сесия на регионалния парламент. Малоброен полицейски кордон разделяше двата митинга в столицата Симферопол и това неизбежно доведе до ръкопашна битка между две тълпи. Рускоговорящите са мнозинство в Крим - единствената област на Украйна, където етническите руснаци преобладават.


„По повод появилите се слухове, че Русия може да се намеси в защита на кримското мнозинство председателката на руското Федерално събрание обяви, че такъв сценарий е невъзможен. Не можем да се намесваме във вътрешните работи на суверенна държава. Ние сме за единна Украйна”, обяви Валентина Матвиенко, която е в кръга приближени до Владимир Путин.


Днес обаче, Путин разпореди внезапна комплексна проверка на бойната готовност на войските в граничния с Украйна Западен военен окръг. Според президента на Русия армията винаги трябва да бъде в готовност за реакция при всякакви ситуации.


В същото време официално беше потвърдено, че страховитите спецчасти „Беркут”, които бяха главната ударна сила срещу протестиращите в Украйна, ще бъдат разформировани. След като служители поискаха прошка от народа на Украйна, изпълняващият длъжността вътрешен министър Арсен Аваков е подписал заповедта за закриване на подразделението, наброяващо около 5000 души.