"Те ни провокират да се въвлечем във военен конфликт", коментира временният украински президент

Русия изпрати 6000 войници в Крим. И украинската армия е в най-висока степен на бойна готовност, съобщи украинският министър на отбраната. В същото време проруски настроените лидери на Крим поискаха президентът Владимир Путин да гарантира мира в региона
 
През нощта въоръжени мъже с военни униформи са превзели още едно летище в района на Крим. Членове на доброволчески милиции пък твърдят, че контролират сградите на силите за сигурност. 
 
„Няма инциденти край военната база тук. Жителите на Симферопол и Крим искат мирно решение. Затова сме тук”, обясни един от членовете на доброволческата милиция.
 
Украинският временен президент Олександър Турчинов обвини Русия, че изпраща в Крим хиляди войници и военни самолети.
 
Те ни провокират да се въвлечем във военен конфликт. Според нашето разузнаване повтарят сценария от Абхазия”, коментира Турчинов.
 
Москва, която има база на черноморския си флот в Крим твърди, че не е нарушила нито едно международно споразумение и отрича, че има нещо общо с превземането на летищата. 
 
Междувременно, новият премиер на Автономна република Крим Сергей Аксьонов обяви, че е поел контрола над всички военни, полицейски и други сили за сигурност в региона. Той е поискал помощ за гарантиране на сигурността от руския президент Владимир Путин. Източник от Кремъл обяви, че Москва няма да остави незабелязано това искане. Постоянният представител на Украйна в ООН призова Съвета за сигурност да вземе мерки срещу ескалирането на ситуацията
 
Посланикът на Украйна в ООН Юрий Сергеев определи действията на Русия в Крим като "акт на агресия". От своя страна американският посланик в ООН поиска да бъде формирана международна посредническа мисия в Крим, която да спомогне за политическия диалог. 
 
Междувременно стана ясно, че следобед украинската общност у нас се събира пред руското посолство на протест срещу окупацията на Крим.