Компания от САЩ качи на сайта си подробна картина на района, в който изчезна самолетът

Всеки може да участва в усилията на експертите да разнищят мистерията около изчезването на пътнически самолет на Малайзийските авиолинии. Всъщност вече хиляди доброволци помагат в преглеждането на подробни сателитни снимки на района, където се загуби полет 370.

 

Фотосите бяха публикувани в интернет от DigitalGlobe, американска фирма, която управлява една от най-големите търговски сателитни мрежи, информира CNN. Огромният брой на желаещите да се включат в издирването обаче буквално претовари сайта на компанията.  

 

„Наистина е като да търсиш игла в купа сено. Само дето е в средата на океана”, каза Люк Барингтън, представител на DigitalGlobe, който отправи призив към участващите в доброволната акция: „Ще ви помоля да маркирате всичко, което изглежда подозрително, всичко, което прилича на отломка или на спасителна лодка”.

 

Сателитните снимки, заснети от близо 650 км височина, дават изключително детайлна картина на земната повърхност. Истинско предизвикателство обаче се оказва да бъде събран достатъчно голям екип, който да прегледа заснетата площ от над 3 000 кв. км, върху която се фокусира издирването.

 

Ще помогне ли т.нар. „краудсорсинг” за откриването на изчезналия пътнически джет - предстои да разберем.

 

Междувременно мистерията около инцидента се задълбочава, след като беше опровергана информацията, че самолетът е бил засечен от военен радар за последно над Малакския проток, час след загубата на контакта с него.

 

Пътническият „Боинг” изпълняваше полет от Куала Лумпур до Пекин, когато изчезна. В издирването се включиха няколко държави.