Украинското министерство на отбраната е подготвило предложение до и.д. президент Турчинов

Министерството на отбраната на Украйна е подготвило предложение до изпълняващия длъжността президент Олександър Турчинов за допълнителна мобилизация в армията на около 15 000 граждани на възраст от 18 до 27 години, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА, като се позовава на източник от украинското военно ведомство.

 

„Планира се също така да се удължи срокът на военната служба на намиращите се в момента на срочна служба войници”, казал източникът. Според него "засега не се знае за кога ще бъде отложено уволнението им".

 

В представения от министерството проектодокумент се "обосновава необходимостта да се удължи призивната кампания в армията до 2017 година". Една от причините е провалът на мобилизацията, провеждана сега в страната съгласно указа на и.д. президент, добавя източникът на ИТАР-ТАСС.

 

"Необходимостта да се удължи срокът на военната служба, както и връщането към наборна служба, се налагат заради липсата на финансови средства, нестабилната обстановка в страната и неизпълнението на държавната програма за реформиране на армията до 2017 г. за набиране на военнослужещи по договор, а също и заради недостига във воинските части и поделения на въоръжените сили на подготвен личен състав, способен да изпълнява поставените задачи", се казва в доклада на Турчинов, предоставен от същия източник.

 

Досегашните планове предвиждаха от 2015 г. украинската армия да се формира изцяло на наемна основа, а последният задължителен набор бе свикан през есента на 2013 г.