Такива са плановете на емирството за домакинството на мондиала през 2022 година

Плаващи хотели, изградени върху изкуствени острови и модерни сглобяеми стадиони ще посрещнат феновете на футбола в Катар. Такива са плановете на приказно богатото емирство за домакинството на мондиала през 2022 година. Строителството на новите съоръжения вече започна.


В момента сърцето на емирството – Доха е превърнато в огромна строителна площадка. Тук се работи денонощно, а новите сгради и пътища се изграждат буквално за седмици.


„Работата е много, а сроковете са кратки. Но съвсем скоро Доха трябва да добие ново лице”, обяснява Исмаил - строителен работник.


Край бреговете на Персийския залив ще бъдат построени и нови стадиони. Те ще имат специална защита от слънцето и горещите ветрове и ще бъдат изцяло климатизирани, тъй като по време на мондиала температурите могат да минат и 40 градуса.


„Ще построим 9 изцяло нови стадиона и ще ремонтира още 3 в общо 7 града. След световното някои от тях ще бъдат демонтирани и от тях ще бъдат конструирани нови 22 стадиона”, поясни Мохамед Ал-Куари от Катарска търговско-промишлена палата.


Катар ще построи и изкуствен остров, на който ще има плаващи хотели, луксозни вили и воден парк, които ще посрещнат около 50 000 почитатели на футбола от цял свят. Десетки милиарди долари ще бъдат инвестирани и в системи за охлаждане, които да спасят феновете от жегата в емирството.


Лодки и специални транзитни линии ще свързват брега с плаващите във водата хотели. Туристите отдавна са научили за красивите катарски плажове и безмитната търговия.Тук работата е гарантирана, данъци върху доходите – няма, а образованието и обществените услуги са безплатни. Климатиците работят дори, когато местните са в почивка, а заплатите им са сред най-вискоите в света.


Повече по темата гледайте във видеото.