Китай се въздържа, останалите членове я подкрепиха

С наложено от Русия вето Съветът за сигурност на ООН не прие внесена от САЩ проекторезолюция, осъждаща референдума за статута на Крим.

 

При гласуването Китай се въздържа, а останалите страни-членки подкрепиха документа.

 

Руската Федерация е постоянен член на Съвета за сигурност на международната организация и има право на вето върху неговите решения.

 

Още преди вота постоянният представител на Москва в ООН Виталий Чуркин обяви как ще гласува Русия, предаде Интерфакс. Той се аргументира с това, че философията на документа е в разрез с един от основните принципи на международното право – за равноправието и самоопределението на народите, заложен в Устава на ООН.

 

В Крим е ден за размисъл в навечерието на насрочения за неделя референдум. На него местните жители ще трябва да решат дали да се присъединят към Руската Федерация. Проруските лидери в Крим приключиха последните приготовления за утрешния референдум. Очакванията са, че след вота контрола над черноморския полуостров ще премине от Киев към Москва, въпреки предупрежденията за санкции от Брюксел и Вашингтон.

 

Улиците на кримската столица Симферопол останаха спокойни в деня за размисъл, на фона на необичайно силното военно присъствие на Кримския полуостров. Свои части са разположили, както кримските сили за самоотбрана, така и украинската армия.

 

В Киев, Върховната Рада гласува за предсрочно прекратяване на пълномощията на Върховния съвет на Крим, който организира референдума. Междувременно в Москва няколко хиляди души се включиха в две шествия - едното срещу окупацията на Крим и политиката на президента Владимир Путин, а другото в подкрепа на политиката на Кремъл.