Над 50 световни лидери се събраха в Хага на среща на върха на организацията

Държавите от Г-8 обсъждат дали да изключат Русия заради действията й в Крим. Над 50 световни лидери се събраха в Хага на среща на върха на организацията на най-развитите индустриални страни.

 

Срещата на върха в Хага трябваше да бъде фокусирана върху сигурността на ядрените материали в световен мащаб и предотвратяването на възможността терористи да се сдобият с тях. Вместо това вниманието на държавниците и медиите в Хага е съсредоточено изцяло върху събитията в Украйна. Директни срещи между държавните глави на Русия и Запада няма да има, защото Владимир Путин не дойде в Холандия. 

 

Европа и Съединените щати са обединени в подкрепата си за Украйна. Обединени сме в решението, че Русия трябва да плати за действията си. Както каза холандския премиер днес - санкциите ще имат осезаем ефект върху руската икономика”, каза Барак Обама. 

 

Междувременно на Кримския полуостров беше разпоредено изтеглянето на всички украински войски. Киев обяви, че всичките бази на украинската армия на Кримския полуостров вече са под контрола на проруските части. Превземането на казармите стана без сериозни инциденти. Кабинетът разпореди предислоцирането на войниците и техните семейства извън Крим. 

 

Украйна намали подаването на електричество за Крим. Без обяснение част от мощностите бяха изключени и някои райони на полуострова са без ток.

 

В същото време рублата вече е официална парична единица в Крим. Хотелите и ресторантите започват да приемат руските банкноти. А магазините в Крим са поставили табелки с цени на стоките едновременно в гривни и рубли.