Президентът изключи американска военна намеса в Украйна

Президентът Барак Обама и генералният секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен изразиха желание НАТО да засили присъствието си в Източна Европа заради кризата в Украйна, съобщи Франс прес.

 

Расмусен увери, че военнополитическият съюз не търси конфронтация, но предупреди: „Няма да проявим слабост, ако ни предизвикват”. Преди това той се срещна с Обама, който е на посещение в Брюксел. Двамата разговаряха основно за ситуацията в Украйна и Кримския полуостров.

 

Генералният секретар на НАТО изрази задоволство от отговора на САЩ на „незаконните и необмислени действия” на Русия в Украйна, предаде БГНЕС. „Присъединявам се към вас в призива ви за допълнителни мерки за засилване на колективната ни отбрана, особено в областта на ученията и разполагането на бойни части”, допълни той в свое комюнике.

 

На свой ред държавният глава на САЩ увери, че НАТО „няма да се колебае” и заяви, че страните от Алианса „никога не са сами”.

 

След срещата на върха между САЩ и ЕС Барак Обама беше категоричен, че Алиансът трябва да направи повече, за да гарантира редовно присъствие на НАТО в държавите, които биха могли да се чувстват уязвими. Президентът изключи обаче американска военна намеса в Украйна - страна, която не е член на НАТО и не е включена в договорите за колективна отбрана на Алианса.