По думите й, тази и следващата година страната ни трябва интензивно да усвои 3 млрд. евро

„2014 година няма да бъде нулева при усвояването на евросредствата”. Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред Дарик радио.


По думите й още в края на първото полугодие ще може да започнат „най-важните интервенции” по субсидираната заетост, финансирани със средства по новата програма за развитие на човешките ресурси.


Тя коментира, че тази и следващата година страната ни трябва интензивно да усвои оставащите от предишния програмен период 3 млрд. евро. За целта тя е помолила министрите, които имат оперативни програми, да задействат по-бързо сформирането на комитети за наблюдение, което е едно от условията за изразходването на евросредствата.


Златанова очаква до края на юни да се предадат окончателните текстове на оперативните програми, като страната ни ще разполага с 15 млрд. евро до 2020 г. От тях около 7 млрд. евро са преките плащания в селското стопанство, а останалите ще се разпределят по оперативните програми.


„Инфраструктурата, включително екологичната инфраструктура, транспортната и градската, ще се финансира с над 4 млрд. евро, а останалите 3 млрд. евро ще са за бизнес, образование, заетост, иновации”, коментира още вицепремиерът.


По повод слуховете, че субсидиите от Европейския съюз ще спрат, Златанова бе категорична, че това няма да се случи. 


„Няма държава от ЕС, която да не е спомената в този доклад за една или друга слабост. Няма идеален, изряден в изразходването на европейските средства. Целта е да се придържаме максимално към правилата, а когато това не се прави – да се налагат съответните мерки”, заключи министър Златанова.