Иванка Диловска от ЧЕЗ одобри тактиката дружествата да „прихващат" или „задържат" пари на НЕК

20% поскъпване на тока или енергийната система ще рухне, прогнозират енергийни експерти. Изчисленията на специалистите показват, че само с драстично увеличение на сметките, НЕК може да покрие дълговете си и да се вдигне на крака. Да очакваме ли по-скъп ток от юли?


От месеци енергодружествата и Националната електрическа компания спорят кой на кого и колко дължи. А задълженията се трупат. И от двете страни. И накрая отново ще трябва да платят потребителите.


„Като първа стъпка, за да има някакво успокоение на системата, цените трябва да се върнат на нивата на 2012 г., но това може да стане, когато регулаторът реши и по какъвто начин прецени”, обяснява Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт.


Експерти, поканени от ЧЕЗ на семинар, изчисляват още, че заради цените, определяни не от пазара, а от държавата, и заради задълженията към НЕК, в момента енергодружествата продават на загуба. При тази ситуация пътищата пред дружеството били два – или да вдигне цената на тока или да дръпне шалтера.


От ЧЕЗ вече нямат притеснения, че ще загубя лицензите си, тъй като държавният регулатор не бил открил сериозни нарушения при одита в дружеството. Липса на крушки, неокосена трева и лош външен вид на трафопостовете са част от констатациите при проверката на държавата.


„Мога да ви уверя, че констатациите не застрашават сигурността на захранването на нашите клиенти”, твърди Стефан Апостолов – изпълнителен директор на „ЧЕЗ Разпределение”.


Крайната дума за това дали ще плащаме по-скъп ток все пак има енергийният регулатор.


Повече по темата гледайте във видеото.