Лекарите се борят за живота му

Покушение беше извършено срещу кмета на украинския град Харков. Генадий Кернес е бил прострелян в гърба от неизвестен мъж. Състоянието му е критично, а лекарите вече часове наред се борят за живота му. 

 

Атентатът срещу градоначалника е извършен в момент, когато напрежението в региона продължава да ескалира, а Вашингтон се готви да обяви нови санкции срещу Москва.

 

Генадий Кернес е бил прострелян в гърба около 12 часа местно време, съобщиха от пресслужбата на кметството на Харков. До скоро градоначалникът беше проруски настроен и отявлен поддръжник на сваления президент Виктор Янукович. Неотдавна обаче той обяви, че вече не го подкрепя и се обяви за запазване на териториалната цялост на Украйна. 

 

Очаква се днес Съединените щати и Европейският съюз да наложат нови санкции на Русия заради Украйна. Вашингтон вече обяви, че предвижда забрана за продажба на високотехнологични елементи за руската отбранителна индустрия. Съветът на Евросъюза на ниво посланици също ще обсъди мерки срещу руски компании и членове на държавната администрация.

 

И докато Западът обвинява Москва, че подклажда напрежението в Източна Украйна, проруски сепаратисти продължават да окупират административни сгради в източна Украйна. Днес въоръжени мъже с униформи без отличителни значи завзеха кметството в още един град - Константиновка. Те окачиха над сградата знамето на самообявилата се Донецка република. Сепаратистите контролират и полицейското управление в града, който се намира на пътя между Славянск и Донецк.