ЕС може да промени критериите за санкциите, разкри външният министър на Великобритания

След като по-рано днес ЕС и САЩ въведоха пореден пакет от санкции спрямо Москва заради изострянето на кризата в Украйна, британският външен министър Уилям Хейг отбеляза, че Европа не може да си позволи търговски бойкот на Руската Федерация.

 

„Това би означавало пълен отказ от руски внос. Не можем да бойкотираме, защото много държави зависят от доставките на руски газ. Не обявяваме бойкот или търговска война, понеже много британски компании имат бизнес интереси в Русия, направили са големи инвестиции там. Ако въведем допълнителни мерки, това безусловно ще им повлияе”, коментира Хейг, цитиран от РИА Новости.

 

Към санкциите трябва да се подхожда обмислено и те да се въвеждат така, че да въздействат на Русия, но да не нанасят щети на европейската икономика, добави първият дипломат на Обединеното кралство.

 

Уилям Хейг каза още, че Европейският съюз може да промени критериите за налагане на санкциите. В момента те са насочени основно към лица от Крим и Русия, съпричастни към събитията в анексираната от Русия територия. По думите му въпросът ще се обсъжда в близките дни.