Няколко града и десетки села са наводнени след най-тежките порои от 120 години насам

Още седем жертви на наводненията в Босна бяха открити днес. С тях загиналите в големите наводнения в страната стават 11. Няколко града и десетки села са наводнени, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

 

„В Добой, на място, откъдето водата се оттегли, бяха открити шестима удавени”, заяви Милорад Додик, президентът на Република Сръбска – сръбската общност в Босна и Херцеговина. Още един загинал е намерен в Шамац. Това са най-тежките и разрушителни в страната дъждове от 120 години насам.

 

Десетки хиляди хора бяха хванати в капан в домовете си, много селища са напълно евакуирани заради свличания на земни маси. Над 15 000 души са евакуирани от десетина пострадали от бедствието сръбски градове. Страшната природна катастрофа по думите на сръбския премиер Александър Вучич е взела досега три жертви. Спасителите съобщават днес за още удавени, но броят им ще бъде обявен след края на спасителните операции.

 

„Открихме трупове в Обреновац, близо до Белград. Хората се страхуват какво ще намерят след оттеглянето на водите”, каза Вучич на пресконференция. Положението продължава да е трудно в Биелина, Североизточна Босна, където властите започнаха евакуацията на населението от четири села, и в Обреновац, в Сърбия, чиито 20 000 жители предстои да бъдат евакуирани.