Работниците чакат с часове, защото не могат да изхарчат купоните си другаде

До бой пред витрините на почти празен магазин стигат редовно миньорите от Бобов дол. Работниците са принудени да се редят с часове на дълги опашки, за да могат да изхарчат ваучерите за храна, които са получили от своя работодател - Христо Ковачки. А освен на мините, той е собственик и на магазина, който осребрява купоните.

 

В деня, в който докарват месо, десетки работниците от мини „Бобов дол” застават на опашка от рано сутринта. Някои висят от 4:00 часа за кило месо. Понякога чакат цял ден, а доставка няма.

 

В ден, в който магазинът трябва да получи месо, се оказва, че стоката закъснява, а когато най-накрая пристига – месо няма, има само кюфтета и кебапчета.

 

Мълвата за дългоочакваната доставка бързо се разнася. Истинска война избухва на опашката за няколко пакетчета кайма. После разправията продължава за килограм кренвирши. И накрая – който взел, взел!

 

Привилегия ли е да пазаруваш в магазин?Миньорите обаче нямат избор, защото купоните им важат само в магазина на работодателя.

 

Случаят в Бобов дол коментира вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов. По думите му в случая става въпрос за нарушение. Въпреки че работодателят е регистриран като оператор на ваучери, съгласно правилата той трябва да има договори с различни магазини, а не със собствения си.

 

„В случая има една незаконна логика, че тези ваучери ще се пласират само в магазините на работодателя”, посочи Манолов.

 

Синдикалният лидер коментира и оказания предизборен натиск върху работниците да гласуват за определена политическа сила. След като за опита за контролиран вот съобщи Нова ТВ, структурата на „Подкрепа” събра подписка, с която отхвърля обвиненията. Манолов беше категоричен, че подобни случаи на европейските избори е имало на много места в страната.

 

Повече за ежедневието на миньорите ще научите от видеото.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си