Ислямски екстремисти отвлякоха десетки турски граждани при офанзива в Мосул

Турските въоръжени сили са поставени в пълна бойна готовност заради събитията в съседен Ирак, където ислямски екстремисти отвлякоха 49 души от турското консулство в Мосул.

 

В офанзива, започнала в началото на седмицата, бойци на радикалната групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта” установиха контрол над градовете Мосул, Тикрит и части от три иракски провинции. Появиха се и съобщения, че техни части напредват към Багдад. Стана ясно, че още миналия месец премиерът Нури ал Малики е поискал американски въздушни удари срещу ислямистите.

 

На извънредна среща Анкара е информирала съюзниците си от НАТО за хода на събитията. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е обсъдил кризата с американския вицепрезидент Джоузеф Байдън, а външният министър Ахмет Давутоглу се е разговарял с държавния секретар Джон Кери, съобщи „Хюриет”.

 

Сред отвлечените от ИДИЛ е и консулът на Турция в Мосул. Представител на групировката е заявил, че заложниците са добре и ще бъдат преместени на по-безопасно място, съобщи източник от иракските сили за сигурност.

 

Общият брой на отвлечените турски граждани след удара срещу дипломатическата мисия е 80. При атаката си срещу втория по големина иракски град във вторник ислямистите отвлякоха 31 турски шофьори.

 

„Ислямска държава в Ирак и Леванта” е най-силната въоръжена групировка в Ирак и Сирия и водещ участник във войната срещу режима на сирийския президент Башар Асад, припомня „Ал Джазира”. Преди време турската армия атакува бунтовниците и ги предупреди да не нападат турски храм в северната сирийския провинция Халеб (Алепо).

 

Турски военни самолети извършват разузнавателни полети над района на Мосул, съобщи още арабският сателитен канал, провеждат се и съвместни операции с иракската армия. Турски източници твърдят, че военните се готвят за операция по освобождаване на заложниците.