„Ислямска държава в Ирак и Леванта” екзекутира хиляди иракски военни

ООН, САЩ и Австралия решиха да изтеглят част от състава на мисиите си от Багдад. Служителите ще бъдат преместени в Ербил и съседни държави от съображения за тяхната сигурност на фона на изострящата се обстановка в Ирак, информира БГНЕС.

 

Повод за безпокойството е продължаващото настъпление на екстремистите от групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта” във вътрешността на страната. Офанзивата на джихадистите заплашва вече и столицата Багдад. На тяхна страна се сражават и елементи, свързани с партията "Баас" на Саддам Хюсеин, които бяха свалени от власт през 2003 г.    

 

След като нанесоха сериозни поражения на правителствените сили, ислямисти овладяха обширни райони в северните и централните иракски провинции. В същото време под техен контрол е и част от територията на съседна Сирия, където воюват срещу сирийската армия и управлението на президента Башар Асад.

 

В сайтове с джихадистко съдържание се появиха кадри от масови екзекуции на заловени от ИДИЛ иракски военнослужещи. Сунитската групировка обяви, че е екзекутирала 1 700 заловени шиити от иракската армия в северния град Тикрит.

 

Иракските сили за сигурност съобщиха, че готвят контраофанзива срещу ислямистите. В същото време стана ясно, че САЩ може скоро да започнат преки преговори с Иран по проблемите на сигурността в Ирак. Ислямската република, където е разпространен шиизмът, може да изиграе роля в овладяването на кризата в населената с шиитско мнозинство съседна арабска държава.