Политическите консултации за деня на изборите започват в понеделник

Политиците се сдобиха с три възможни дати за предсрочни избори в периода от 28 септември до 12 октомври, но още нито една за оставка на правителството. Всички декларираха, че нямат претенции на коя от тях ще се проведат изборите. Затова така и не стана ясно, защо не се разбраха още днес, коя ще бъде конкретната дата.

Още по темата

 

Междувременно обаче в кулоарите на парламента се разчу, че 5 октомври може автоматично да отпадне. Причината е, че на 4-ти същия месец е Курбан Байрам, най-важният празник за мюсюлманите.

 

От понеделник започват политическите консултации, вече в парламентарен формат, около конкретната дата и приоритетите на държавата занапред. Според управляващите не е от кой знае какво значение, кога правителството ще подаде оставка, тъй като то ще продължи да изпълнява своите задължения, но в оставка.

 

Според Сергей Станишев една дата не гарантира решаване на проблемите на страната:

 

„Оставката на правителството е функция на политическите консултации, които предстоят, но няма да има празен ден без правителство”, заяви председателят на БСП.

 

Бойко Борисов изчисли датата на оставката отзад напред:

 

„Датата на изборите е една от трите възможни и два месеца назад. Но трябва да се гарантира, че няма да се отметнат”, предупреди лидерът на ГЕРБ.

 

Лютви Местан беше още по-екзактен: „Този кабинет ще работи точно 60 дни до датата на изборите”, каза председателят на ДПС.

 

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров пък заподозря, че договорките между другите три парламентарни сили вече вървят.

 

От четвърти опит, днес парламентът успя да се събере по въпроса да има или не референдум за задължително, електронно и мажоритарно гласуване. Дебатът протече в доста приповдигната обстановка. Стигна се до скандали и до класическите обвинения за това кой, каква власт иска да си купи и по какъв начин.

 

Засега двете най-големи политически сили си разменят само двусмислени подаръци. След като в петък Михаил Миков подари на лидера на ГЕРБ футболна топка, която била „въздух под налягане”, днес хората на Борисов му върнаха жеста с три картини на парламента – три, като трите пропуснати години от мандата му на парламентарен шеф.

 

Повече по темата ще научите от видеото.