Опцията е достъпна само за европейските страници на търсачката

„Гугъл” вече прилага „правото да бъдеш забравен”, както предписа неотдавна Съдът на Европейския съюз. Връзките, чието премахване е било поискано от интернет потребители, изчезнаха от търсачката, информира агенцията за електронна репутация ReputationVIP, предаде БГНЕС.

 

В подобни случаи вече се появява и надпис „някои резултати може да са били премахнати в съответствие с европейската директива за защита на данните”.

 

До промените се стигна след жалба на испанец, който открил линкове към информация от 1998 г. за изземването на негов недвижим имот. Европейският съд излезе с решение по неговия казус, което задължава търсачките да премахват връзките към стари или неуместни страници, засягащи даден потребител.

 

В началото на юни „Гугъл” публикува онлайн формуляр, който позволява на интернет потребителите да поискат премахване на страница, в която се споменава тяхното име. За четири дни бяха подадени 41 000 молби.

 

От „Гугъл” заявиха, че разглеждат всяка индивидуална молба с цел постигане на справедлив баланс между правата на човека да контролира личните си данни и правото на обществото да има достъп до тази информация и да я разпространява.

 

От американската компания отбелязват, че мога да отстраняват само линковете, но не и самите страници. Освен това тази възможност е достъпна само за европейските страници на „Гугъл”.