Партиите подкрепиха действията на БНБ за гарантиране стабилността на банките

След политически консултации в Народното събрание парламентарно представените партии се договориха за дата на предсрочните парламентарни избори. Вотът ще се състои на 5 октомври, обявиха партийните лидери на пресконференция в парламента. Консултциите започнаха по обед и продължиха три часа.

 

В срещата, която се проведе при закрити врата, участваха председателите на три от политическите сили в законодателния орган – ГЕРБ, БСП и ДПС. Не се включи единствено лидерът на "Атака”, чиито депутати не дойдоха в парламента. На заседанието присъства обаче лидерът на "България без цензура” Николай Бареков, който проби кордона на НСО, за да се включи в срещата.

 

Три са основните теми, по които са си стиснали ръцете политическите лидери - определяне на конкретна дата за провеждане на парламентарните избори, упълномощаване на председателя на Народното събрание Михаил Миков да се срещне с президента Росен Плевнелиев, за да се договорят за продължаване на политическите консултации, които според това, което се коментира в кулоарите на парламента, е възможно да бъдат в по-широк кръг и на тях да не участват само парламентарно представените партии, а и онези, които са извън парламента. Третата тема бе за банковата стабилност в страната.

 

Гласуваме на 5 октомвриРезултатът от политическите консултации представи лидерът на социалистите Сергей Станишев:

 

„Беше постигнато съгласие между партиите, участвали в тези консултации, да предложим на президента на републиката датата 5 октомври за провеждане на парламентарни избори”, заяви Станишев.

 

От думите му стана ясно още, че партиите са упълномощили председателя на Народното събрание Михаил Миков да проведе среща с държавния глава за организиране на политически консултации с цел „гарантиране реализацията на основните приоритети на държавата и преминаването към политическа стабилност”. 

 

"Партиите, които участваха в консултациите, ще подкрепят всички действия на държавата за гарантиране стабилността на банковата система”, декларира Станишев от името на колегите си.

 

На пресконференцията не бяха допуснати журналистически въпроси. След проведените консултации лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че "датата за ГЕРБ е по-скоро добра". Припомняме, че от партията първоначално се бяха обявили за датата 28 септември.

 

"Поне някакъв политически консенсус и разум видях във всичките участници. Не виждам никакъв проблем изборите да се направят и на 5-и октомври", заяви Бойко Борисов.

 

От ДПС определехи съгласието си за посочената дата по-скоро като компромис.

 

"Аз се въздържам от политически коментари и затова ще бъда съвършено лаконичен. Стоим изцяло зад заявената обща позиция на тези консултации. Смея да твърдя, че ДПС даде принос за постигането на това съгласие", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

 

Подробности по темата гледайте във видеоматериалите.

 

Репортери: Мария Димитрова, Марина Стоименова