В южната ни съседка обявиха таван на цените за заведенията край морето

В Гърция въвеждат таван на цените по плажовете. Южните ни съседи обявиха, че ще привличат туристи с 30% по-ниски цени на кафето, водата и сандвичите.

 

В края на юни плажовете в Аспровалта са пълни. В тази час маркетинг-стратегията на гръцкото правителство да привлече повече туристи е изпълнена. Искат само консумация от кафенето. „Взимаш си кафета или фрапета и ползваш абсолютно всичко безплатно, докато в България всичко се плаща-шезлонгът, чадърът”, казва Николай Иванов.

 

В началото на летния сезон Гърция въведе таван и обяви - напитките от кафе вече ще струват 1,20 евро, вместо досегашните 1,60 евро. Водата към него остава безплатна, както досега. А сандвичите – с около 50 евро цента по-евтини. В заведението на Михалис, обаче цените са други.

 

„Кафе и вода струва 2,50 евро. Чадърът и шезлонгът са без пари. Като цяло цените са по-ниски в сравнение с последните години, но са същите както миналогодишните”, казва собственикът. Михалис приветства въведения таван на цените, но твърди, че все още не го е въвел, защото и колегите му не са.

 

Гръцките власти заплашиха собствениците-нарушители със солени глоби. 500 евро за продажба на стоки с по-високи цени. При повторно нарушение глобите се удвояват.

 

Репортер: Екатерина Николова